Projecten

Bekijk hier de afgelopen Tafelboom-projecten!

 

De Tafelboom-projecten begeven zich op het snijvlak tussen ambacht, kunst en het thema ontmoeten. Met daarin altijd als leidend thema: de Utrechtse stadsbomen en het hout dat zij leveren na de kap; het verhaal dat zij altijd – groots of klein – met zich meedragen.

 

Raadpleeg onze agenda, nieuws en facebookpagina voor nieuwe projecten en activiteiten!

 

tafelbos logo - Marleen Buenen
Marleen Buenen - foto: Hester Postma
foto: Jurrian van den Haak
foto: Marco Hermsen
foto: Marco Hermsen
foto: Sanne Schouwink

Tafelbos in een uitgebreid beeldend verslag: klik hier.

 

Tafelbos in het kort: Tafelbos was een project dat tot stand kwam in samenwerking met de Vrede van Utrecht. Tafelbos liep van april 2011 tot en met de herfst van 2013. Binnen het Tafelbosproject maakten we van 16 stadsbomen 18 tafels voor openbare plekken in de stad. Iedere stap in het proces van boom tot tafel hebben we in samenwerking met buurtbewoners gedaan. 

We hebben gezaagd, drooghuizen getimmerd, planken opgelat, schetsontwerpen voor de tafels gemaakt, plekken gevonden waar de tafels moesten komen te staan, 18 tafelboeken gebonden, geoefend tijdens workshops en in één weekend met meer dan 70 mensen in 7 werkplaatsen de 18 tafels van het Tafelbos gemaakt. 

Omdat het Tafelbos zo’n groots en rijk project was, is er een hele pagina aan het project gewijd. Klik hier!

 

foto: Jurrian van den Haak
foto: Ruth van Andel
foto: Marleen Buenen
foto: Jurrian van den Haak
foto: Marleen Buenen
foto: Jan Coolen
foto: Jan Coolen

rijdendetafel

De Rijdendetafel is een tafel op wielen. Een tafel met 12 lades met daarin het verhaal van de boom waar de tafel van gemaakt is: een oude iep die langs de singel van Utrecht heeft gestaan. De tafel kan achter onze trekker zodat we met de tafel op stap kunnen. De tafel is al op veel plekken in Utrecht geweest: hij heeft een tijd in het stadhuis gestaan, is in verschillende parken geweest om het verhaal van ‘De man die alle bomen kende’ te vertellen. Recent is de tafel prachtig gedekt, waarna hij in een optocht door de stad reed. Een project van Jan Coolen ism kunstenaars van De Wijde Doelen.

 

 

 

 

foto: Jurrian van den Haak
gedicht van Ingmar Heytze 
foto: Ruth van Andel
Ingmar Heytze

burgemeesterstafel

De Burgemeesterstafel is een bijzondere tafel met een ovalen blad van iepen hout en een ‘bos’ berkenstammetjes als poten.

 

De tafel is gemaakt in 2010 voor Aleid Wolfsen, toen burgemeester van Utrecht. Ingmar Heyzte, toenmalig stadsdichter, heeft speciaal voor de tafel een gedicht geschreven met het aantal tekens dat nodig is om het hele blad rondom te vullen. Het gedicht is opgenomen in de dichtbundel ‘Utrecht voor gevorderden – De domstad in 49 nieuwe gedichten’ van Ingmar Heytze. 

Klik hier om het gedicht te lezen.

Alle rechten voorbehouden © TAFELBOOM | Design: TAFELBOOM | Website: WEN Kunst Webdesign