Tafelboom

Stadsbomen worden tafels

Tafelboom is een stichting in Utrecht die zich richt op het ambachtelijk, duurzaam en lokaal verwerken van het hout van gerooide Utrechtse stadsbomen.

 

Tafelboom:

  • Verzaagt, droogt, archiveert en verwerkt gerooide stadsbomen uit Utrecht.
  • Verkoopt stadshouten tafels, kleine stadshouten gebruiksvoorwerpen en stadshout.
  • Organiseert activiteiten, workshops, Zaagdagen en Open Zaterdagen in de Tafelboomwerkplaats  (Rotsoord 32).
  • Initieert kleine en grote artistieke en sociale projecten geïnspireerd door tafels, bomen en het thema ontmoeten.
  • Maakt boomdocumenten en werkt aan een online Register van Bomen & Tafels.
  • Wil dat Utrechters het proces van boom tot tafel kunnen meebeleven.

 

Houtvoorraad, productie en verkoop

In nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht ontvangt Tafelboom gekapte bomen uit de stad van bruikbare kwaliteit. Tafelboom zaagt de gerooide stadsbomen tot planken, droogt het hout en beheert zo een diverse voorraad stadshout. Het hout verwerkt Tafelboom hoofdzakelijk tot tafels. Van het resthout maakt Tafelboom kleinere meubels en gebruiksvoorwerpen zoals snijplanken, speelblokken voor kinderen, bankjes en naamborden. Tafelboom biedt ook stadshout van verschillende houtsoorten te koop aan.

 

Documentatie

Bij iedere tafel maakt Tafelboom een boomdocument met daarin een portret van de boom. Ook bij de kleinere producten wordt in een document de afkomst van het hout aangegeven. Alle bomen die Tafelboom verwerkt komen in het Tafelboom-Bomenregister en alle tafels die Tafelboom maakt staan in het Tafelboom-Tafelregister. Hierbij werkt Tafelboom aan stadsplattegronden waar zowel de herinneringen aan de gekapte bomen een plek krijgen als ook de bestemmingen van het hout.

 

Meewerken? Meebeleven? Welkom in de Tafelboomwerkplaats!

De Tafelboomwerkplaats is een ontmoetingsplek. Vanuit deze werkplaats werken we aan stadshoutprojecten voor Utrechters en verzorgen we verschillende activiteiten.

Kom kijken naar het hout en het houtbewerken, beleef het hele werkproces van boom tot tafel mee, vertel iets over de bomen bij jou in de buurt of ga zelf aan de slag met het Utrechtse stadshout!

 

Tot ziens bij Tafelboom!

 

 

Alle rechten voorbehouden © TAFELBOOM | Design: TAFELBOOM | Website: WEN Kunst Webdesign