Van boom tot Tafel

Tafelboom richt zich op alle facetten in het arbeidsproces van boom tot tafel. We zagen de stammen, drogen de planken, ontwerpen tafels (en andere producten) en realiseren de ontwerpen in onze werkplaats. Daarnaast portretteren we de bomen voordat ze gerooid worden. Tafelboom kiest ervoor om het hele werkproces zoveel mogelijk voor het Utrechts publiek toegankelijk te maken. Zo zagen we de stammen tijdens openbare Tafelboom-zaagdagen, staan er in verschillende stadsparken drooghuisjes waarin het stadshout ligt te drogen en wordt een deel van het stadshout verwerkt door Utrechters op onze Open Zaterdag.

 

 

 

 

Beuk - Manenburg
Eik - Wilhelminapark
Honingboom - begr. Soestbergen
Esdoorn - Wilhelminapark
Acacia - Spinozaweg

de bomen

Leven in de brouwerij! 

Bomen zijn een wezenlijk onderdeel van de stad. Ze houden de lucht fris en de aarde vruchtbaar. Maar bomen zijn ook belangrijk omdat ze mooi zijn. In een leefomgeving zonder bomen zou niemand willen wonen. Ze brengen onmisbaar leven in de brouwerij.

 

De vellijst

Iedere boom wordt gecontroleerd en verzorgd door de gemeente Utrecht.  Door ziekten van bomen en de veranderingen in de stadsplanning moeten er ieder jaar bomen worden gerooid. De gemeente geeft een paar keer per jaar een vellijst uit waarop de bomen die gerooid worden beschreven staan.

 

Welke bomen gaan er naar Tafelboom?

Tafelboom bekijkt de vellijst en selecteert een deel van de bomen. Hierbij kijken we naar de volgende punten:

– De kwaliteit van het hout – bijv.: een mooie rechte stam of veel hout van de zelfde soort of een heel bijzondere boomsoort.

– De historische waarde van het hout/de boom – bijv.: een monumentale boom of een boom op een bijzondere plek.

– De betrokkenheid van een burger – bijv.: een Utrechter wil zelf energie stoppen in de verwerking van het hout omdat de boom voor diegene veel waarde heeft.

 

In overleg met de gemeente wordt er bepaald welke bomen door Tafelboom verwerkt gaan worden. 

 

 

foto: gemeente Utrecht
foto: gemeente Utrecht
foto: gemeente Utrecht
foto: gemeente Utrecht
foto: gemeente Utrecht

rooien

De bomen worden gerooid door de Gemeente. De gerooide bomen worden bij de Tafelboomwerkplaats gebracht. Soms halen we ze op met onze Tafelboom-trekker. 

Reportage maker Timur Perlin (3FM) maakte in april 2013 een prachtige reportage over Henk Vos. Henk werkt voor Bron, één van de bedrijven die bomen rooit in opdracht van de gemeente. Hieronder kun je het interview beluisteren.


 

 

foto: Ruth van Andel
foto: Ruth van Andel
foto: R. van Andel
foto: R. van andel
foto: R. van andel
foto: R. van andel
foto: Ruth van Andel
foto: S. Bakker
foto: S. Bakker

zagen

Wanneer er voldoende stammen bij Tafelboom liggen organiseren we een zogenaamde Zaagdag. We huren een mobiele boomzaag en met vereende krachten zagen we de stammen tot planken. Op een zaagdag ben je van harte welkom om te komen kijken en/of helpen. Het is prachtig om te zien hoe een boom langzaam zichtbaar wordt aan de binnenkant. De Zaagdagen worden aangekondigd op de agenda en per nieuwsbrief bekend gemaakt. 

Stammen die te groot zijn voor de mobiele boomzaag worden eerst met de motorzaag in vieren gezaagd. Een heel enkele, zeer grote stam laten we zagen in een speciale houtzagerij.

foto: Jurrian van den Haak
foto: Ruth van Andel
foto: Ruth van Andel
foto: Jurrian van den Haak
foto: Egbert Boerma
foto: Egbert Boerma

drogen

Voordat het hout verwerkt kan worden voor binnen meubels moet het drogen. Door het hout te drogen krimpt het. De planken worden  onder een afdak opgelat: Tussen iedere plank worden 2 latjes van 2cm bij 2cm gelegd op 50 cm van elkaar. Zo kan de wind tussen de planken door en het vocht meenemen. Hoe langer en rustiger het hout droogt hoe beter.

Tafelboom maakt het droogproces zichtbaar in de stad. Er staan op verschillende openbare plekken Tafelboom-drooghuisjes. Deze huisjes zijn tijdens Zaagdagen van het Tafelbos-project met bewoners uit de omliggende wijken getimmerd en door kinderen beschilderd. Een uitzondering hierop is de Woodchapel. De Woodchapel  is een kunstwerk van William Speakman en beschilderd door Gijs Frieling. De Woodchapel is onderdeel van een beeldenpark in Leidsche Rijn. Bekijk drooghuislijst-schermafbeeldinghier alle locaties van de drooghuizen.

Veel hout drogen we af in een speciale droogkamer in Woerden. In deze houtdroging worden de planken gedroogd tot een vochtpercentage van 10 tot 12%. 

 

 

 

 

 

 

foto: R. van Andel
foto: Cyntia van Oijen
foto: Cyntia van Oijen
foto: Cyntia van Oijen
foto: Cyntia van Oijen
foto: Cyntia van Oijen
foto: Cyntia van Oijen

verwerken

Tafelboom heeft een werkplaats waar het hout verwerkt wordt. Tafelboom ontwerpt en maakt zelf tafels. We ontwerpen onze producten vanuit het hout. Het soort, de kwaliteit en de vorm en tekening van het hout geven richting aan het ontwerp. Tafelboom maakt ook tafels in opdracht van particulieren en bedrijven. We werken samen met andere meubelakers zoals Saskia Bakker van Haaks Hout. Tijdens de Open Zaterdag werken we samen met vrijwilligers aan tafels voor openbare plekken in de stad. Op deze dag kun je ook zelf aan de slag met het Utrechtse hout.

 

613 blonde lace wigs

 

 

ontwerp tafel: B. Oosterhuis en T. Velthuis - foto: Jurrian van den Haak
foto: Jurrian van den Haak
foto: Godfried de Graaff
Foto: E. Vroedsteijn
foto:D. Koelega
Foto: J. Gijzel
foto: L. den Boer
foto: Jurrian van den Haak
gedicht van Ingmar Heytze 
foto: Ruth van Andel
Foto: B.Nieuwenhuis
foto: Egbert Boerma
Foto: A. de Jong

tafel + document

Van strak ontworpen design tafels tot robuuste buitentafel….. de fotoserie hierboven geeft een beeld van de tafels die Tafelboom maakt. Bij iedere tafel hoort en boomducment met daarin de gegevens, foto’s en verhalen van de boom waar de tafel van gemaakt is. Vaak hebben we enkele tafels op voorraad, neem gerust contact met ons op. Voor prijzen en meer info kijk onder verkoop.

Alle rechten voorbehouden © TAFELBOOM | Design: TAFELBOOM | Website: WEN Kunst Webdesign