drogen

Voordat het hout verwerkt kan worden voor binnen meubels moet het drogen. Door het hout te drogen krimpt het. De planken worden  onder een afdak opgelat: Tussen iedere plank worden 2 latjes van 2cm bij 2cm gelegd op 50 cm van elkaar. Zo kan de wind tussen de planken door en het vocht meenemen. Hoe langer en rustiger het hout droogt hoe beter.

Tafelboom maakt het droogproces zichtbaar in de stad. Er staan op verschillende openbare plekken Tafelboom-drooghuisjes. Deze huisjes zijn tijdens Zaagdagen van het Tafelbos-project met bewoners uit de omliggende wijken getimmerd en door kinderen beschilderd. Een uitzondering hierop is de Woodchapel. De Woodchapel  is een kunstwerk van William Speakman en beschilderd door Gijs Frieling. De Woodchapel is onderdeel van een beeldenpark in Leidsche Rijn. Bekijk drooghuislijst-schermafbeeldinghier alle locaties van de drooghuizen.

Veel hout drogen we af in een speciale droogkamer in Woerden. In deze houtdroging worden de planken gedroogd tot een vochtpercentage van 10 tot 12%.